* Introduktion

* Tips och hjälp

* Program

NORDANSTIGS BYGD- OCH SLÄKTBAND

---------

Om Släktforskning

------

Introduktion

Släktforskning har blivit ett allt vanligare intresse, både i och utom Sverige. Anledningar till detta är dels vårt nutida "rotlösa" samhälle, ökande intresse för svunnen tid och kanske framför allt ökad åtkomlighet av register och arkiv.

 

Tips och hjälp

Här följer upplysningar för dig som tänker börja släktforska. Ett starttips är att läsa på Sveriges Släktforskarförbunds nättidning Rötters Nybörjarsida. Böcker som är bra att läsa är t.ex. Släktforska! av Per Clemensson och Kjell Andersson.

För lokala frågor kan du kontakta någon i styrelsen för rådgivning. Under Länkar finner du många intressanta sidor på Internet. I Rötters Anbytarforum finns möjlighet att ställa frågor både om släkter, platser och enstaka personer.

För Hälsingland har släktregister (i bokform) gjorts för följande socknar: Alfta, Arbrå, Bergsjö, Bjuråker, Delsbo, Enånger, Forsa, Färila-Kårböle, Hassela, Hög, Ilsbo, Järvsö, Nianfors, Njutånger, Norrbo, Ovanåker, Undersvik och Voxna. Kom ihåg att felaktigheter och tryckfel förekommer även i dessa annars välgjorda verk!

Vi rekommenderar Rötters Anbytarforum för frågor och svar.

 

Släktforskningsprogram

Ett antal program finns på marknaden. Några av de mest använda med länkar finns nedan:

Anarkiv

Brother's Keeper

DISGEN

Family Tree Maker

GENDEX (GED2HTML)

Holger

Winfamily

GeneWeb

Min Släkt

 Karta / Map

 

 Uppdaterad 2017-05-07